• About Us
  • AROTA 2022 Motivate Conference

AROTA 2022 Motivate Conference

  • 07/22/2022
  • 8:30 AM - 10:00 AM
  • Baptist Health College, 11900 Colonel Glenn Rd, Little Rock, AR 72210

Registration

  • Regular rates apply after 06/15/22. Save money by joining AROTA
  • Regular rates apply after 06/15/2022
  • Regular rates apply after 06/15/2022

    Join AROTA and get AROTA pricing and save money
  • Early Bird pricing if you register before 06/15/2022
  • Early Bird pricing if you register before 06/15/2022. Note if you join the APTA you save money.
  • Regular rates apply after 06/15/22
  • Signage at the Break;

    1/3 Page color ad in the course materials; and

    Logo on Course Materials
  • Logo on Thank you as a Gold Sponsor; and

    Name on Course Materials
  • 6 foot table, 2 chairs, electricity if you bring your own extension cord and powerstrip; and conference registration for two
  • 6 foot table, 2 chairs, electricity if you bring your own extension cord and powerstrip
  • 1/2 Page color ad in the course materials;

    Logo on Thank you as a Gold Sponsor;

    Logo on Course Materials; and

    Exhibit space including 6 foot table and two chairs
  • Signage

    Full Page color ad in the course materials;

    Logo on Thank you as a Platinum Sponsor;

    Logo on Course Materials;

    Exhibit space including 6 foot table and two chairs and with two representatives/attendees; and

    Allow to address the attendees briefly at the start of the conference.
  • 1/4 Page color ad in the course materials;

    Logo on Thank you as a Silver Sponsor; and

    Logo on Course Materials

Register



2022 signifies the rebirth of the AROTA Annual Conference.  The Conference has been renamed the Motivate Conference as that is what we seek to do. 

  • Motivate you to be a part of something greater than yourself.  
  • Motivate you to step up and take action.  
  • Motivate you to be the best OT/OTA that you can be.
  • Motivate you to truly care an appreciate your profession

Motivate will offer you:

  • The tools to succeed in your career in occupational therapy, whether in a hospital, outpatient clinic, home health, pediatric practice, nursing home, assisted living or wherever your future takes you
  • The skills to also aid your patients to succeed 
  • Networking to aid in your growth as an occupational therapy practitioner
  • The knowledge to be a proactive in legislation effecting the profession of occupational therapy in the state of Arkansas
  • Management/business skills not taught in occupational therapy school
  • Knowledge of the research being done by others in Arkansas

Registration Begins April 1, 2022.

AROTA 2022 MOTIVATE CONFERENCE AGENDA

Friday, July 22, 2022

  • ·        7am- 8am           Board breakfast
  • ·        8:00-8:30am       Registration/Exhibitor Time/Student and Professional Poster Presentations
  • ·        8:30-10:30          Course 1             
  • ·        8:30-9:30
  • o   Track I: Assessment and Intervention of Psychosocial Barriers among Hand Therapy Clients (60 min) - Todd Sanders, OTR/L
  • o   Track II: Assistive Technology: What You Need to Know as You Plan for Inclusive Access (60 min) - Jessica Krug, M.S., OTR/L, ATP, CBIS, and Katelynn Estes, OTD, OTR/L
  • ·        9:30-10:30
  • o   Track I: American Occupational Therapy Political Action Committee: Advancing the Profession Through Advocacy (60 min) - Brittany Saviers, PhD, OTR/L, and Dawn Sonnier, OTR/L
  • o   Track II: Role of the OT Working with Blind and Visually Impaired Children (60 min) - Cary Smith, M.S., OTR/L, NBCOT certified, AOTA Low Vision Badges I and II
  • ·        10:30-11:00        Break
  • ·        11:00-12:30        Course 2
  • ·        Track I: Building Cultural Bridges: Inclusion, Diversity, and Equity in Academic Learning (IDEAL‐OT) (60 min) - Nancy Damarh, OTD, MSHS, OTR/L, CLT
  • ·        Track II: NBCOT® National Certification Exam: Information You Need to Know (60 min) – Barbra Williams, DrOT, MS, OTR/L, and Shaun Conway, OTR/L
  • ·        12:30-2:00          Lunch – Sponsored lunch served on campus
  • ·        Student Poster Presentations will be during this time for presentations for attendees to browse after their lunch.
  • ·        2:00-3:30             Course 3
  • ·        Track I: Choosing Wisely – Collaborating to Choose Wisely (90 min) – Andrea Brown, OTR/L, Melissa Bowen, OTR/L, Melissa Foster, OTR/L, Amber Billingsly, OTR/L, Todd Sanders, OTR/L, and Laura Parnell, COTA/L
  • ·        Track II: Best Practices in School-Based Occupational Therapy – Practical Application of the Guidance Document for OT in Arkansas Public Schools (90 min) - Maria A. Ball, OTD, OTR/L, and Jessica Barnett-Krug, M.S., OTR/L, ATP, CBIS
  • ·        3:30-3:45             Break
  • ·        3:45-5:15             Course 4
  • ·        Track I: Yoga Balance: Decreasing Falls to Increase ADL Performance in Seniors (90 min) - Arwen McDaniel, COTA/L
  • §  Important: This session is a hands-on workshop that will require a change of clothes suitable for facilitating yoga positioning. Yoga mats and towels are also encouraged.
  • ·        Track II: Embracing Neurodiversity: Examining Context to Enhance Social-Emotional Learning and Self-Regulation Outcomes (90 min) - Amy Stark (Vaughan), OTD, OTR/L, BCP

Saturday, July 23, 2022

  • ·        8:00-8:30             Registration/Breakfast
  • ·        8:30-10:00          Course 5
  • ·        Track I: OT in Primary Health Care: A New Frontier (90 min) - Sherry Muir, PhD, OTR/L
  • ·        Track II: Commonly Performed Hand Surgeries and the Re‐habilitation Approaches (90 min) - Theresa Wyrick, MD, and Mark Ellis, OTR/L, CHT
  • ·        10:00-10:30        Break
  • ·        10:30-11:30        Course 6
  • ·        Track I: Panel Presentation - Cohort Analysis of Four Graduating Classes of OT Students' Knowledge of Aging (60 min) - Brittany Saviers, PhD, OTR/L, LaVona Traywick, PhD, Terry Griffin, PhD, and Teressa Brown, PT, DPT, PhD, OCS
  • ·        Track II: Important Professional Updates from the American Occupational Therapy Association including Question and Answer portion (60 min) – Jeremy Furniss
  • ·        11:30-12:30
  • ·        Track I (Option 1): The Role of Occupational Therapy in Working with the Homeless Population (60 min) - Grace Velte, OTS, and Dr. Catherine Acre, Ed.D., OTR/L, FAOTA
  • ·        Track I (Option 2): Trauma Informed Care with an Emphasis within the Refugee Population (60 min) - Deborah Glangluff, Sc.D., OTR/L, and Karly K. Waller, OTS
  • ·        Track II:Applying Our OT Resources: Forging Friendships with Frameworks and Models (60 min) - Anna Bee Harris, OTR/L, OTD
  • ·        12:30-1:30          Lunch Break
  • ·        1:30-2:30
  • ·        Track I: Role of Advocacy in Occupational Therapy (60 min) - Michelle Jackson, OTD, MBA, OTR/L
  • ·        Track II: A Longitudinal Study of the Effect of an International Level One Fieldwork Experience on Interprofessional & Cultural Competencies (60 min) - Brittany Saviers, PhD, OTR/L, LaVona Traywick, PhD, Andree Ledbetter, OTD, OTR/L, and Deborah Glangluff, Sc.D., OTR/L

11 contact hours possible

What a line up!  There is something for EVERYONE!



© AROTA is a 501(c)6 non-profit organization. P.O. Box 202, Conway, AR  72033